Samengeboren tweelingen kunnen het verlies van een overleden broertje of zusje in de baarmoeder intens voelen—fysiek, emotioneel én energetisch.
De term ‘samengeboren tweeling’ klinkt misschien een beetje verwarrend—want ja, tweelingen worden altijd samen geboren, toch? Maar in de praktijk betekent het iets anders: het gaat om baby's die samen met een broertje of zusje in de baarmoeder zijn geweest, maar waarvan één of meerdere kindjes de zwangerschap niet hebben overleefd.
.
En het kan nóg ingewikkelder! Soms begint een zwangerschap zelfs met drie of vier embryo’s. Uiteindelijk worden er dan bijvoorbeeld twee kindjes geboren, maar zijn er onderweg één of meerdere broertjes of zusjes verloren gegaan. Je bent dan dus samengeboren, maar niet compleet: je hebt de baarmoeder immers in het begin met meerdere embryo's gedeeld, maar bent uiteindelijk met z’n tweeën (of zelfs alleen) ter wereld gekomen.
.
In deze situatie kunnen er diepe, vaak onbegrepen sporen achterblijven – zowel bij één als bij beide overlevende tweelingen.
.
Voor veel mensen is het lastig te bevatten dat een verlies in de baarmoeder impact kan hebben op een baby. Toch laat onderzoek én de praktijk zien dat dit verlies op verschillende niveaus doorwerkt. Bij samengeboren tweelingen die een derde broertje of zusje verliezen, kunnen dezelfde ongemakken ontstaan als bij een alleengeboren tweeling. Het verschil is dat het gemis nu gedeeld kan worden, of juist heel verschillend beleefd wordt door beide tweelinghelften.
.
Het lichaam draagt herinneringen met zich mee, ook aan dat wat we niet bewust hebben meegemaakt.
Mogelijke fysieke klachten van verlies van een broertje of zusje in de baarmoeder zijn:
Bij tweelingen kan het zijn dat één van hen deze klachten sterker ervaart, terwijl de ander zich fysiek juist heel vitaal voelt. Soms wisselen de klachten zelfs tussen de twee: de één heeft hoofdpijn, de ander buikpijn, maar beiden kunnen onbewust bijdragen aan het verwerken van het gemis.
.
Het verlies van een broertje of zusje in de baarmoeder kan diepe emotionele gevoelens oproepen zoals:
Ook hier geldt: het kan dat één van de tweeling deze emoties sterk voelt, terwijl de ander er weinig of niets van merkt. Dit kan tot onbegrip leiden binnen de tweelingband.
.
Mentale ongemakken kunnen zich uiten in:
Soms leeft één van de tweeling met deze gedachten, terwijl de ander zich zorgeloos door het leven beweegt. Dit verschil kan tot verwarring of zelfs frustratie leiden.
.
Op energetisch vlak kan het voelen alsof er altijd een ‘plek open’ is:
Bij tweelingen die samen een derde verloren zijn, kan het zijn dat de ene helft het gemis energetisch compenseert voor de ander, of dat ze elkaars energieën onbewust overnemen.
.
Spiritueel gezien kan het verlies zich uiten in:
Sommige tweelingen voelen een sterke spirituele band met het verloren broertje of zusje, anderen zijn zich hier minder van bewust. Het kan zijn dat één van de tweeling zich geroepen voelt om het gemis te helen – voor zichzelf, voor de ander, of zelfs voor het hele gezin.
.
Het is belangrijk te beseffen dat het gemis en de ongemakken niet altijd gelijk verdeeld zijn.
Dit verschil in beleving is normaal, maar kan wel voor verwarring of afstand zorgen binnen de samengeboren tweeling. Het is waardevol om hierover in gesprek te gaan, eventueel met begeleiding, zodat beide kanten hun plek en erkenning krijgen.
.
Als daadwerkelijke geboren tweeling is het soms lastig te begrijpen waarom je dit gemis zo diep voelt, zeker als je broer of zus er minder last van lijkt te hebben. Weet dat het verlies van een derde broertje of zusje – zelfs als je je dat niet bewust herinnert – impact kan hebben op wie je bent, hoe je je voelt en hoe je in het leven staat. Jouw lichaam, ziel en energieveld weten vaak meer dan je hoofd kan bevatten.
Het erkennen van dit gemis is een eerste stap naar heling. Je hoeft het niet alleen te dragen. Het delen van je gevoelens, het zoeken naar (h)erkenning en eventueel therapeutische begeleiding kunnen helpen om ruimte te maken voor rouw, verbinding en uiteindelijk meer balans in jezelf én in de band met je tweelinghelft.
Wil je hier meer over weten of herken je jezelf in dit verhaal? Je bent welkom voor een gratis kennismakingsgesprek waarin we samen kunnen onderzoeken wat jij nodig hebt om dit stuk te helen. Je hoeft het niet alleen te doen.