Caretwice

Overgevoeligheid versus Hoogsensitiviteit

Overgevoeligheid en hoogsensitiviteit worden vaak door elkaar gehaald, maar ze vertegenwoordigen verschillende aspecten van verwerking.

Laten we eens kijken naar de verschillen en hoe NEI kan helpen bij het balanceren van deze gevoeligheden.


Wat is Overgevoeligheid?

Overgevoeligheid verwijst naar een verhoogde reactie op externe prikkels, zoals geluiden, geuren, of emotionele situaties. Mensen met overgevoeligheid kunnen snel overweldigd raken door hun omgeving en ervaren vaak intense emotionele reacties. Dit kan leiden tot stress, angst en een gevoel van uitputting. 

Hooggevoeligheid wordt vaak geassocieerd met een overactief zenuwstelsel, waarbij de zintuigen en het zenuwstelsel gevoeliger zijn voor externe prikkels en interne emoties. Deze overgevoeligheid kan worden versterkt door een levensstijl die te veel van het lichaam eist, constante blootstelling aan stress en een gebrek aan balans in het dagelijks leven.

Stel je voor dat je voortdurend wordt overspoeld door prikkels van buitenaf, zoals geluiden, geuren en emoties en tegelijkertijd een intern gevecht voert met je eigen gedachten en gevoelens. Dit constante bombardement kan leiden tot overstimulatie van het zenuwstelsel, waardoor hooggevoeligheid verder wordt versterkt en nadelige effecten op het welzijn ontstaan.

Gelukkig is er hoop voor degenen die lijden onder hooggevoeligheid. Door het verminderen van stress, het creëren van een gebalanceerde levensstijl en het liever zijn voor jezelf kan het overactieve zenuwstelsel worden gekalmeerd en kan de hooggevoeligheid verminderen of zelfs verdwijnen. Dit kan resulteren in een verbeterde kwaliteit van leven, meer innerlijke rust en een grotere veerkracht tegenover stressvolle situaties.

Het is belangrijk om te erkennen dat overgevoeligheid niet alleen een last is, maar ook een signaal van het lichaam dat er behoefte is aan rust, herstel en balans. Door deze signalen serieus te nemen en actief te werken aan het verminderen van stress en het cultiveren van een gezonde levensstijl, kunnen mensen met hooggevoeligheid hun weg vinden naar een leven van meer evenwicht, welzijn en innerlijke kracht.

Wat is Hoogsensitiviteit?

Hoogsensitiviteit, aan de andere kant, is een persoonlijkheidskenmerk dat wordt gekenmerkt door een diepgaande verwerking van prikkels en een sterke gevoeligheid voor subtiele nuances in de omgeving. Hoogsensitieve mensen zijn vaak empathisch, creatief en intuïtief, maar kunnen ook overweldigd raken door intense emoties en externe prikkels.

Hoogsensitiviteit is een karaktereigenschap waarbij mensen van nature een diepere en subtielere verwerking van informatie ervaren. In tegenstelling tot hooggevoeligheid, waarbij overstimulatie en overprikkeling een rol spelen, wordt hoogsensitiviteit gezien als een intrinsiek onderdeel van iemands persoonlijkheid, iets waar je mee wordt geboren.

Mensen met hoogsensitiviteit hebben vaak een verfijnd waarnemingsvermogen en zijn zich zeer bewust van subtiele nuances in hun omgeving, zoals stemmingen van anderen, veranderingen in de atmosfeer en emotionele ladingen. Deze diepgaande verwerking van prikkels stelt hen in staat om complexe situaties te begrijpen en empathisch te reageren op de behoeften van anderen.

Hoewel hoogsensitiviteit soms als een last wordt ervaren vanwege de intensiteit van ervaringen, kan het ook worden gezien als een kracht. Mensen met deze eigenschap zijn vaak creatief en intuïtief en hebben een diepgaand begrip van menselijke emoties en zijn in staat om verbinding te maken op een dieper niveau met anderen.

Daarnaast zijn hoogsensitieve personen vaak zeer gewetensvol en precies, waardoor ze uitblinken in taken die nauwkeurigheid en aandacht voor detail vereisen. Ze hebben een groot inlevingsvermogen en zijn in staat om een positieve invloed te hebben op hun omgeving door hun empathie, zorgzaamheid en begrip.

Kortom, hoogsensitiviteit kan worden gezien als een waardevolle eigenschap die unieke kwaliteiten en talenten met zich meebrengt. Door zich bewust te zijn van hun sensitiviteit en deze te omarmen als een bron van kracht, kunnen mensen met hoogsensitiviteit hun unieke gaven benutten om een diepgaand verschil te maken in de wereld om hen heen.

Hoe NEI kan helpen

NEI biedt een holistische benadering om de onderliggende oorzaken van overgevoeligheid en hoogsensitiviteit aan te pakken. Door middel van de biotensor, spiertesten en gerichte vragen identificeert NEI de emotionele blokkades en onverwerkte ervaringen die ten grondslag liggen aan deze gevoeligheden.

Met NEI kunnen deze blokkades worden opgeheven, waardoor de emotionele veerkracht en het vermogen om prikkels te verwerken verbeteren. NEI kan helpen bij het verlichten van stress, angst en overweldigende emoties en tegelijkertijd een dieper begrip en acceptatie van de eigen gevoeligheid bevorderen.

Conclusie

Hoewel hooggevoeligheid en hoogsensitiviteit verschillende aspecten van emotionele verwerking vertegenwoordigen, kunnen beide uitdagingen met zich meebrengen in het dagelijks leven. NEI biedt een effectieve en holistische benadering om de onderliggende emoties en blokkades aan te pakken die deze gevoeligheden veroorzaken, waardoor mensen in staat worden gesteld om in balans te komen en hun volledige potentieel te bereiken. Met NEI kunnen mensen hun gevoeligheid omarmen als een kracht en hun welzijn op alle niveaus verbeteren.